otrdiena, 2009. gada 10. marts

kā mums Kurzeme atklājās

Kurzemē atradām un apskatījām vairākus Labās prakses piemērus par to, kā tukšas un klusas ēkas ir atguvušas jaunu elpu un jaunus apdzīvotājus.

Saldus Šķūnis
Šajā vietā ierīkots Jaunatnes iniciatīvu centrs. Saldus jaunieši bijuši iesaistīti ēkas iekārtošanā un vēl joprojām aktīvi nāk uz Šķūni un darbojas tajā. Šeit jaunieši iesaistās arī neformālās izglītības aktivitātēs.

Baltā ēka Saldū
Pašā Saldus nomalē, koku ieskauta, atrodas balta, pussabrukusi ēka. Tā kādreiz izskatījusies skaista.


Aizputes Ideju māja
Vecā mākslas vai mūzikas skola nu kļuvusi par jauniešu apdzīvotu radošu ideju darbnīcu māju. Ēkas pārveidi iniciējusi biedrība “Next” no Liepājas. Ir izveidota cieša sadarbība ar Aizputes Domi, kas noalgojusi arī jaunatnes darbinieci, kas katru dienu Ideju mājā strādā ar jauniešiem. Šeit tiek rīkotas dažādas aktivitātes – body art, grafiti darbnīca, u.c. aktivitātes.

Liepājas kurpju fabrika
Pašā Liepājas centrā atrodas pamesta fabrikas ēka, kas ir pieejama apskatei gan no iekšpuses, gan ārpuses. Šī ēka gan ir privātīpašums un pacietīgi gaida savu pārtapšanu.

Tikšanās ar IMKA Liepāja. IMKA Liepāja telpu apskate
Liepājā tikāmies arī ar jauniešu nevalstiskās organizācijas IMKA Liepāja vadītāju Edmonu Gruduli, kas mums izrādīja arī organizācijas telpas pilsētas centrā. Šeit jauniešu aktivitāti atbalstījusi gan Liepājas dome, gan arī Sabiedrības integrācijas fonds, taču iniciatīva nākusi no pašiem organizācijas jauniešiem.


Liepājas Karosta
Liepājas Karosta vēl joprojām ir pamesto ēku paradīze. Šeit ēkām ir sava klusā vēsture, kuru stāsta gan jaunās iniciatīvas ēkās, gan daudzie fotoattēli un dokumentālās filmas, kas par šo rajonu tapušas gadu laikā.
Karostas attīstība notiek lēni un neskaidri, ļaujot visiem gribētājiem apskatīt vēstures drupas.

Turlavas jauniešu iniciatīva
Jaunieši Turlavā jau kādu laiku sapņojuši par Turlavas bijušās kurinātavas pārņemšanu savās rokās, tās iekštelpas pašu spēkiem pārveidojot, kopīgi darbojoties un izveidojot Jauniešu centru, kur pavadīt brīvo laiku. Jaunieši saņēmušies un gājuši uz pagasta padomi, kas atbalstījusi jauniešu iniciatīvu, bet nav varējusi iedalīt prasītās telpas, tāpēc iedevusi jauniešiem... 10 m2 plašu gāzes namiņu ar caurumiem sienās.

tas tāds mazumiņš no krāšņās Kurzemes un tās klusējošām ēkām........

Nav komentāru: