svētdiena, 2009. gada 8. februāris

Arastās vērtības Platajā galā



zemāk kopsavilkums par atrastajā un apskatītajām vietām Latgales novadā
N.B. sadaļā FOTO jūs varat atarst visas aprakstītās vitas bildēs!!!

Jaunjelgava – kultūras nama pagrabs, vēlas uztaisīt jauniešiem vietu kur sapulcēties. Īsti ieejas nav, viss aizbarikadēts ciet.


Jēkabpils cukurfabrika – ēka atrodas šosejas malā Rīga-Daugavpils, Jēkabpilī. Blakus atrodas auto serviss, un ēka ir ļoti labi redzama no šosejas puses, kad brauc tai garām. Apmeklējuma dienā izskatījās pēc pamestas ēkas, kura vairāku gadu garumā ir stāvējusi nelietota. Daļa no apkārtnes aizaugusi. Apskatot to no ārpuses un nedaudz no iekšpuses – atradām dažādas drēbes un citus priekšmetus, kas vai nu ir piederējuši „nejaušajiem garāmgājējiem”, klaidoņiem vai iespējams cilvēkiem, kuri agrāk tur ir strādājuši. Par laika liecību kalpoja – joprojām darbojošais ventilators, kurš redzams ēkas galotnē.
+ Autoservisā apvaicājamies vai strādājošie zina, kas tālāk notiks ar ēku, kura jau vairāku gadu garumā stāv tukša un neapsaimniekota, tomēr neviens uz šiem jautājumiem nevarēja atbildēt. Laikam ēkas daļa pieder vienam saimniekam, pārējās daļas nezināmas.


Ferma uz Jēkabpils-Līvāni šosejas - Veca pamesta ferma – piederot SIA „NEXERA”, iekšā atradās dažāda veida automobiļi un izskatījās pēc automobiļu labotavas. Blakus mājas kaimiņš minēja firmas nosaukumu.
Laikam – nav valsts īpašums


Čečenija (Preiļu novads, ~13km no Preiļiem/ Pietura Buki – netālu no Līčiem) - Liela plaša teritorija, kur agrāk ir bijusi ferma, šobrīd no lielākoties mājām palikušas tikai betona stabi, karkasi, tomēr iebraucot teritorija ir vārti. Un kādas garāžas saimnieks mūs uzrunā Latgales dialektā:„Te ir čečenija. Tagad nopārdoti atsevišķi un tad, lai uztaisa Briseli. Medvedjevs un Putins nopostīja”


Preiļu muiža - liela ēka ar vairākiem pils paveida torņiem, meža/parka vidū, ar piebraucamo ceļu,. Pati ēka it kā visa iztīrīta, tomēr ne logu, ne kādas zīmes no plānotā remonta nav. Un tomēr tiek uzskatīta par Preiļu godu un vietu, ko var attīstīt visā godība un dižumā.


Anspoku pils - Pamesta paskata ēka, kas kā kaimiņi atzīst kādreiz bijusi skola. Šobrīd stāv pa daļai ieaugusi mežā.
Privātīpašums



Ferma pie Aglonas - ceļa malā pamesta ferma, bez zīmēm, bez pielietojuma.
* skat. FOTO/Ferma pie Aglonas




Brūveri (Ņičurina) pagrieziens - māja apaugusi ar Latvāņiem, izskatās pēc pamestas fermas.


Kaplava - Siens, baļķi, koki – varavīksne.


Skrudaliena (konkursam iesūtītais) - ēka, kura izskatās vai nu pēc Cara laikā celtas ēkas militārās drošības vajadzībām, vai pēc Padomju savienības atdarinājuma par tēmu „muiža”, taču savā būtība lieliski kalpotu kā kultūras centrs. Šobrīd tajā iekšā stāv sakrāmēti koka baļķi. Un izskatās tiek izmantota tikai saimniecības vajadzībām. Tas esot bijušais Skrudalienes Tautas nams (1920-1940).
Skrudulienas pamatskola šo ēku vēlētos izveidot kā jauniešu centru.


Vabole - Vaboles vidusskolas – iesūtītais pagrabs, apskatījām – iekšā netikām. Tomēr pati ēka izskatījās glīti sakopta un izremontēta.


tas arī viss par plato galu. drīzumā sekos par Kurzemi

Nav komentāru: